Suomesta kaupallistamisen ja markkinoinnin taitaja

Suomi kuuluu maailman innovatiivisimpien maiden joukkoon. Tuotteemme ja palvelumme ovat maailman huippuluokkaa. Innovaatioiden ja osaamisemme kaupallistajana meillä on reilusti kehitettävää.

Todellisuutta on se, että Suomella ei ole nyt, eikä tulevaisuudessa varaa olla tehokkaasti kaupallistamatta osaamistaan, vaikka se historiallisesta perspektiivistä varsin luonnollista onkin.

Worl Economic Forumin Competitiveness report 2016-2017 -julkaisu toteaa, että Suomi on maailman 8. ja euroopan 4. innovatiivisin maa. Kaupallistajana olemme sijalla 39. Suomalaisilla on toisin sanoen enemmän kykyä innovoida kuin osaamista ja uskallusta kotiuttaa tuotettua arvoa. Todellisuutta on se, että Suomella ei ole nyt eikä tulevaisuudessa varaa olla hyödyntämättä kaupallista potentiaalia, vaikka se historiallisesta perspektiivistä varsin luonnollista onkin.

Jatkossa Suomen tulee panostaa voimakkaasti resursseja kaupallistamiseen ja kaupallistamisen osaamisen kehittämiseen. Kaupallistamisella tarkoitan esimerkiksi toimenpiteitä, kuten tuotteistusta, brändäystä, mainontaa ja myyntiä. Uskon, että kaupallistamisen kehittämisessä on Suomen yrittäjille, yrityksille ja kansantaloudelle suuri mahdollisuus. Monissa tapauksissa olemassa olevan tuotetun arvon kotiuttaminen olisi tehokkaampaa, kun uuden luominen. Esimerkiksi matkailussa Suomella on suuri ja monelta osin hyödyntämätön potentiaali. Keski-Suomen Päijänne-Keitele kanava kuuluu Euroopan suurimpiin makean veden yhtenäisiin alueisiin. Silti sen kaupallistaminen on tuskin alkanut. Keitele-Päijänne kanavalla onkin mahdollisuus lunastaa Lapin kaltainen vetovoima kesämatkailukohteena, kun kaupallistamiseen panostetaan määrätietoisesti.

Anne Korkiakoski kertoo seuraavalla videolla Suomen markkinoinnin tilasta. Korkiakoski on on suomen johtavia markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisia sekä Suomen markkinoinnin ”kummitäti”. Korkiakoski toteaa videolla, että Suomi panostaa liian vähän ja liian pienesti markkinointiin, jotta voisimme pärjätä kansainvälisessä kilpailussa. Hän alleviivaa, että markkinoinnin asiantuntijoiden tulee puhua johdon kieltä: perustella markkinointia numeroin ja liittää se strategiseen päätöksentekoon, jotta markkinointi saa ansaitsemansa paikan yritysjohdon työkaluna tulevaisuudessa. Haluan olla edesauttamassa tämän kehityksen tapahtumista Suomessa.

 

 

Tervetuloa kannattajakseni tämän sivun vasemmasta yläkulmasta.
Saat tiedon tärkeistä tapahtumista ja kirjoitukista.
Emme spämmää, joten voit jättää tietosi turvallisin mielin.