Puhdas ja ravinnerikas ruoka – terveyden merkittävä kulmakivi

Olet mitä syöt!

Ruoan laadulla on väistämätön vaikutus hyvinvointiin ja terveyteen. Emme voi päivittäin syödä torjunta-ainejäämiä, antibioottijäämiä, väriaineita, säilöntäaineita, emulgointiaineiden ja muita kemiallisia yhdisteitä ja kuvitella, että keho toimii normaalisti ja voi hyvin. On aika tulla tietoiseksi ruoan vaikutuksesta terveyteen ja aloittaa tietoinen syöminen.

On myös aika tehdä toimenpiteitä, joilla turvataan nyt ja tulevaisuudessa terveellinen ja ravinnerikas ruoka jokaisen suomalaisen ulottuville. Suomalaisen ja paikallisen ruoan suosimista vähittäiskaupoissa ja julkisella sektorilla on lisättävä korkeimmista kustannuksista huolimatta. Erityistä huomiota vaativat päiväkotien ja koulujen ruoan laatu, koska lapsilla on vähän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen mitä syövät.

Laukaan ruokapalvelupäällikkö Ritva Mattila kertoi 9.3.2017 haastattelussani, että Laukaassa lähiruoan käytölle suurimpia esteitä ovat säilytystilojen puute, henkilökunnan määrä ja lähituotteiden toimituksen epävarmuus. Mikäli lähiruokaa halutaan merkittävästi lisätä kunnallisessa ruokapalvelussa on tila-, henkilökunta ja toimitusvarmuuteen liittyvät haasteet ratkaistava. Laukaan ruokapalvelu käyttää luomuruokaa vähän. Yksittäisissä päiväkodeissa on luomupuuroaamu kerran viikossa. Erityisen tärkeänä voidaan nähdä juuri luomuruoan lisääminen päiväkodeissa.

Koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, olen valinnut kansainvälisesti palkitun Hungry For Change (2012) dokumenttielokuvan trailerin herättämään ajatusia aiheeseen. Dokumentin tekijät James Colquhoun ja Laurentine ten Bosch ovat hollantilais-australialainen ravintoneuvojapariskunta, joista on tullut journalisteja. He ovat omistaneet elämänsä ihmisten hyvinvoinnin edistämiseen tekemällä vaikuttavia ja mukaansatempaavia dokumentteja (ks. myös Food Matters). Dokumetin esimerkit ovat amerikkakeskeisiä, mutta niiden sanoma on merkityksellinen kaikissa länsimaisissa, myös Suomessa. Lisää aiheesta löytydät myös sivustolta Food Matters.

Jokaisen kuluttajan on hyvä muistaa, että meillä on kuluttajina mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä ostamme, syömme ja mitä näin ollen markettien hyllyltä löytyy!

 

 

 

Tervetuloa kannattajakseni tämän sivun vasemmasta yläkulmasta.
Saat tiedon tärkeistä tapahtumista ja kirjoitukista.
Emme spämmää, joten voit jättää tietosi turvallisin mielin.