Nuorille vastuuta – Ruusulan tilan sesongista vastaavat nuoret!

Onko järkevää, että 30 000 suomalaista nuorta on vuosittain vailla kesätöitä ja samalla maahan virtaa tuhansia ja jopa kymmeniä tuhansia sesonkityöläisiä? Samalla ulkolaisen työvoiman rekrytointi kuormittaa tiloja ja paikallisia viranomaisia kohtuuttomasti.

Ei ole – todettiin Ruusulan tilalla kesällä 2015. Nuorten työllistäminen tuli miettiä uudelleen. Yhtälön lähtökohtana oli se, että nuorten kesät kuluivat vailla kesätöitä. Monella nuorella oli yhä vähemmän kokemusta maaseudun arjesta ja puutteelliset lähtökohdat arvostaa ruoan alkuperää. Myös kunnioitus viljelijöiden työtä puhtaan ja paikallisen ruoan tuottajana tarvitsi päivitystä. Halusimme vaikuttaa omalta osaltamme siihen, ettei pahimmassa tapauksessa nuorten toimettomuus ja hyödyttömyyden tunne ole ensimmäinen askel syrjäytymisen tiellä.

Ajatuksesta syntyi suunnitelma sesongin pyörittämisestä nuorten voimin. Suunnitelman toteuttamiseen sitoutuivat Jyväskylän kaupunki, MTK:n ja Laukaan kunta. Yhteistyön seurauksena kesällä 2017 ja 2018 tilaa pyörittävät paikalliset nuoret. Nuoret vastaavat poimituksesta, poiminnasta, pakkaamisesta, kuljetuksesta, asiakaspalvelusta, myynnistä ja asiakastyytyväisyydestä. Toimintaa ohjaavat aikaisempina vuosina ansioituneet nuoret.

Projektin tavoite on luoda nuorille lisää kesätyö- ja harjoittelupaikkoja. Samalla projekti havainnollistaa sitä, että nuorilla on erinomaiset mahdollisuudet kantaa merkittävää vastuuta liiketoiminnan pyörittämisestä aloilla, joilla osaaminen ei vaadi korkeakoulututkintoa tai pitkää elämänkokemusta. Hankkeen oivallukset ja työkalut jaetaan helposti hyödynnettävässä ja jaettavassa muodossa halukkaille viljelijöille ja yrittäjille kokeilun päätyttyä.

 

Tervetuloa kannattajakseni tämän sivun vasemmasta yläkulmasta.
Saat tiedon tärkeistä tapahtumista ja kirjoitukista.
Emme spämmää, joten voit jättää tietosi turvallisin mielin.