Suola, sokeri ja rasvat – kuinka elintarviketeollisuus aiheuttaa riippuvuuksia, ylipainoa ja elintapasairauksia

Der Spiegel lehden artikkelissa 18.12.2018 kerrotaan, että Saksan elintarvikeministeri Julia Klöckner haluaa yhteistyössä Saksan elintarviketeollisuuden kanssa vähentää merkittävästä sokerin, suolan ja prosessoitujen rasvojen määrää valmisruoista vuoteen 2025 mennessä.Ihmisten ja kokonaisten kansakuntien lihottaminen prosessoidulla ruoalla on ollut ruokateollisuudelta suunnitelmallista tutkimuksiin perustuvaa toimintaa toteavat tässä artikkelissa esiintyvät asiantuntijat. Euroopassa on aika laittaa ruokateollisuus korjaamaan virheet ja tarjoamaan ihmisille terveyttä edistävää, puhdasta ja ravinnerikasta ruokaa.

Der Spiegel lehden artikkelissa 18.12.2018 kerrotaan, että Saksan elintarvikeministeri Julia Klöckner haluaa yhteistyössä Saksan elintarviketeollisuuden kanssa vähentää merkittävästä sokerin, suolan ja prosessoitujen rasvojen määrää valmisruoista vuoteen 2025 mennessä.

Seuraavalla videolla Jamie Oliver, muun muassa aktiivinen lasten ja nuorten terveellisen ruokavalion puolestapuhuja, kertoo merkittävistä ruoan ja terveyden yhteisvaikutuksista. Mielenkiintoinen yksityiskohta videolla on esimerkiksi se, että USA:ssa yleisimpien kuolinsyiden joukossa ovat sydäntaudit, syövät ja sokeritaudit. Kaikki edelliset ruokaperäisiä sairauksia. Silti väkivaltarikokset ja onnettomuudet valtaavat tilan median uutisoinnissa. Oliver ehdottaa ratkaisuksi koulutusta, poliitikkojen ja ruokateollisuuden yhteistyötä, elintarvikemerkintöjen kehittämistä, koulujärjestelmän ruoan tason nostamista ja nuorten ruoanlaitto-osaamisen kehittämistä. Jamie Oliver muistuttaa, että kaupallisuuden ja terveellisyyden ei tarvitse olla ristiriidassa. Jokaisen henkilökohtaisella toiminnalla on vaikutuksensa ruokatalkoissa. Nämä talkoot tulisi aloittaa myös Suomessa vaikka tilanteemme on osittain parempi kuin USA:ssa ja Englannissa.

”Minun toiveeni on, että Sinä autat vahvaa ja kestävää liikettä kouluttamaan jokaisen lapsen ruoakaan liittyen, inspiroimaan perheitä yhteiseen ruoanlaittoon ja kannustamaan jokaista taistelemaan ylipaino-ongelmaamme vastaan.”
– Jamie Oliver, kokki

 

 

Seuraava BBC:n insertti kertoo, kuinka ruokateollisuus koukuttaa ihmisiä syömään ruokaa, joka aiheuttaa riippuvuutta, ylipainoa ja elintapasairauksia. Dokumentissä nostetaan esiin ruokateollisuuden toteuttamat tutkimukset optimaalisten riippuvuutta aiheuttavien suolan, sokerin ja rasvan yhdistelmien löytämiseksi. Kokonaiset sukupolvet kärsivät ruokateollisuuden aiheuttavista katastrofaalisista seurauksista. Aseem Malhotran ja hänen kumppaneiden Killing for Profit -esityksessä Euroopan parlamentissa elokuussa 2018 arvioidaan, että 30 prosenttia länsimaiden terveydenhuoltokustannuksista aiheutuu prosessoidusta ruoasta.

Toivon, että BBC:n dokumentti herättää meidät miettimään millaista ruokateollisuutta haluamme tulevaisuudessa nähdä Suomessa. Kuinka toivomme ruokateollisuutta tulevaisuudessa säädeltävän, jotta ruokamme on turvallista ja terveellistä? Millaista koulutusta tarvitsemme ruokaan liittyen, jotta osaamme tehdä tietoisia ja terveellisiä valintoja?

 

 

Edellisellä vidolla esiintynyt Michael Moss on kirjoittanut New York Timesin menestyskirjan Salt, Sugar, Fat (2014) sekä esiintynyt lukuisissa televisiohaastatteluissa. Alta löytyvässä haastattelussa Pulizer palkinnon voittanut kirjailija nostaa esiin sen kuinka sokeri, suola ja rasva aiheuttavat riippuvuutta. Moss huomauttaa, että kyseisillä raaka-aineilla aikamme johtavat elintarvikeyritykset luovat terveydellemme haitallisia ja äärimmäisen kannattavia tuotteita. Moss nostaa esiin myös sen, että markkinoinnin keinoin kuluttajien huomio ohjataan pois haitallisista terveysvaikuksista, kuten tupakkateollisuus on aikanaa tehnyt. Moss väittää, että yritykset ovat vuosi toisensa jälkeen tietoisesti valinneet katteet terveyden kustannuksella.

 

 

Tervetuloa kannattajakseni tämän sivun vasemmasta yläkulmasta.
Saat tiedon tärkeistä tapahtumista ja kirjoituksista.
Emme spämmää, joten voit jättää tietosi turvallisin mielin.