Vakoilu ja sota terrorismiä vastaan – vaarantavatko ne meidän jokaisen turvallisuuden?

Elämme aikaa, jossa valtiot rikkovat jatkuvasti ihmisoikeuksia ja kansainvälistä lakia. Valtioiden rikoksia paljastavat ihmiset kuten Edward Snowden, Julian Assange ja Chelsey Manning määritellään terroristeiksi. Tämä maailma ei ole etäinen ja kaukana Suomesta. Glenn Greenwald, yksi aikamme johtavista kriittisistä poliittisista toimittajista, kertoo kirjassa No Place to Hide (2014), kuinka globaalin vakoilujärjestelmän lonkerot yltävät meihin jokaiseen joka hetki.

Millaiseksi digitaalinen vakoilujärjestelmä muttuu diktatuurin käsissä, joka nostaa päätään ympäri maailmaa? Entä miltä kuulostaa maailman jokaiseen kolkkaan ulottuva vakoilujärjestelmä yhdistettynä tekoälyyn, joka peittoaa ihmisen ylivoimaisuudellaan kaikessa?

Moni ajattelee, vakoilkaa rauhassa. Minulla ei ole mitään salattavaa. Globaali vakoilu ja tietojen kerääminen rikkovat esimerkiksi perustuslakia ja kirjesalaisuutta. Vaikka tietojen keräämistä rajoitetaan on ydinteknologia edelleen muutamien globaalien yrityksien hallinnassa, josta todellinen kilpailu on kaukana.

On kysyttävä millaiseksi digitaalinen vakoilujärjestelmä muttuu diktatuurin käsissä, joka nostaa päätään ympäri maailmaa? Entä miltä kuulostaa maailman jokaiseen kolkkaan ulottuva vakoilujärjestelmä yhdistettynä tekoälyyn, joka peittoaa ihmisen ylivoimaisuudellaan kaikessa?

Glenn Greenwaldin No Place to Hide (2014) avaa Snowdenin dokumentteihin perustuen sitä, miten USA:n ja Englannin valvontajärjestelmät toimivat. Miten ihmiset, jotka ovat esimerkiksi ihmisoikeus- tai rauhanaktivisteja, määritellään NSA:n ja QSHQ:n dokumenteissa tänäkin päivänä terroristeiksi ja objekteiksi. Ongelma heistä tulee Greenwaldin mukaan silloin, kun he muuttuvat aktiivisiksi toimijoiksi. Luke Hardingin Snowden (2014) -kirja on puolestaan erityisen mielenkiintoinen katsaus USA:n ja Euroopan viranomaisten toimintaan Snowden-kohun jälkimainingissa. Harding kertoo esimerkiksi kirjassaan, kuinka Yhdysvaltain kongressin tiedustelua koskevissa kuulusteluissa valehdelleet viranomaiset ovat viran jälkeisenä aikana vastaanottaneet hyvin palkattuja luottamustehtäviä johtavissa neuvoa-antavissa valtion komiteoissa.

Euroopan on korkea aika katsoa totuutta silmästä silmään ja todeta, että digitaaliset avainteknologiat ovat tällä hetkellä noin viiden yrityksen hallussa USA:n länsirannikolla Silicone Valleyssä.

Tulevaisuutemme ehkä kriittisintä osaamista ovat juuri nämä digitaliset teknologiat, joiden kautta vakoilu tapahtuu. Saksalaisen vasemmistopoliitikon Sahra Wagenknechtin sanoin Euroopan on korkea aika katsoa totuutta silmästä silmään ja todeta, että digitaaliset avainteknologiat ovat tällä hetkellä noin viiden yrityksen hallussa USA:n länsirannikolla Silicone Valleyssä. Poliitikkojen ja asiantuntijoiden on nyt korkea aika harkita, onko totuuden valossa ja nykyisessä poliittisessa tilanteessa vallitseva malli kestävällä pohjalla? Ovatko lait vaikoiluun ja älykkääseen teknologiaan liittyen ajan tasalla?

Mitä Sinä ajattelet massavalvonnasta, joka ulottuu meistä jokaiseen ja jokaiseen maailman kolkkaan? Mitä ajattelet sen merkitsevän Sinun, perheesi ja Suomen turvallisuudelle tänään ja tulevaisuudessa? Toivoisitko Suomen poliitikoilta ja Euroopan unionilta pidemälle vietyjä toimenpiteitä digitaaliseen lainsäädäntöön ja uhkiin liittyen?

Alta löydät Laura Poitrasin ohjaaman Citizenfour (2014) dokumenttielokuvan, joka kertoo Edward Snowdenin ja NSA:n joukkovalvonnasta. Dokumentti on voittanut parhaan dokumenttielokuvan Oscar-palkinnon vuonna 2015.

 

 

Tervetuloa kannattajakseni tämän sivun vasemmasta yläkulmasta.
Saat tiedon tärkeistä tapahtumista ja kirjoitukista.
Emme spämmää, joten voit jättää tietosi turvallisin mielin.